Volontärresa

Projektet ”Aktivitetshuset Zigge House”

 

För dig som är intresserad av att verkligen lära känna kulturen och leva som många människor i Uganda gör kan Deep Travel just nu erbjuda en minst två veckor lång volontärresa. Projektet du kommer att jobba med går ut på att med tid, kraft, idéer samt ett ekonomiskt bidrag stötta barnen i byn Nyakasonyo. Vi kommer att utgå från ett aktivitetshus under uppstart, “Zigge House”, och allt som finns att göra kring detta.

Nyakasonyo är beläget otroligt vackert i bergen utanför staden Kasese där du kommer bo i ett hus med enkel standard och äta vanlig ugandisk mat. Vad du kommer att göra beror på din kompetens och dina intresseområden, behoven och utmaningarna är många. Tillsammans sätter vi ihop ett tvåveckorsprogram (eller längre) som ger alla inblandade så mycket som möjligt.

Denna resa är en unik möjlighet till att se hur människor lever i en verklighet långt bort ifrån vår egen vardag. Vi ser arbetet på detta volontärprojekt som ett värdefullt utbyte där du och de du möter och arbetar med lär av varandra, utbyter idéer och hjälps åt.

Beskrivning av projektet ”Aktivitetshuset Zigge House”

Projektet du kommer utföra under denna resa går ut på vidareutveckla ett påbörjat projekt med ett aktivitetshus för barnen i byn Nyakasonyo i bergen utanför Kasese och därmed stötta familjer som har många utmaningar som alla bottnar i fattigdom och låg utbildningsnivå. Med barnen först och huset i centrum jobbar vi med mottot “The future belongs to us”. Tack vare svenska sponsorer betalar vi skolavgifter och skollunch i projektet Sponsor Light.

Huset står på plats tack vare ett par tidigare volontärer. En barngrupp på fyrtio sköna ungar kommer dit på helger och lov för att lära, träffas, leka, och aktivera sig. Även deras vårdnadshavare är välkomna. Vi har tre coacher anställda, äldre ungdomar som pluggar på högre nivå och är barnens förebilder, håller koll och driver projekt med dem. Dessa coachas i sin tur av Moa, svensk före detta lärare numera driver organisationen Sponsor Light samt är svensk Deep Travel-guide.

Aktivitetshuset används även till möten, sammankomster och ibland för att ta emot turister som är på väg upp i Rwenzoribergen på lunch eller fika.

 

Vad kan du som volontär bidra med?

Nu behöver vi volontärer med olika bakgrund/kompetens för att vidareutveckla och göra så mycket som möjligt av detta hus. T.ex:

 • lärare/pedagoger för projekt med barnen (utdrag ur belastningsregistret och dokumenterad erfarenhet av arbete med barn krävs).
 • lärare/pedagoger/administratörer som kan jobba med materialet vi har i huset: Skaffa nya läromedel och leksaker och organisera det nuvarande samt lära ut hur det nya materialet bäst används till våra coacher.
 • Sjuksköterskor, läkare och undersköterskor för att bygga upp ett litet subventionerat första hjälpen-apotek i huset samt driva ett litet informativt projekt på valfritt behövligt område.
 • snickare, byggare och konstruktörer som vill hjälpa oss bygga vidare på Zigge House rent fysiskt med lekplats, skåp för försäljning av hantverk, sittplatser ute, konstruktion för fönster och dörrar o.s.v.
 • personer med erfarenhet av någon sport/dans/sång/teater/bild/foto/hantverk/annat för projekt med barnen, coacherna och/eller vårdnadshavarna.
 • ungdomsledare med dokumenterad erfarenhet som kan coacha coacherna i hur en inspirerar och får med sig barn på olika aktiviteter.

Den ugandiske Deep Travel-guiden Simon assisterar med rätt saker och rätt folk. Han bor själv i Nyakasonyo och känner omgivningarna och människorna väl. Du är ledig på helgerna och har då möjlighet att göra utflykter eller bara ta det lugnt. De två veckorna av arbete, upplevelser och möten avslutas med en fest där vi bjuder in barnen och deras föräldrar och vårdnadshavare och visar vad som hänt i huset och hur det kan användas. En svensk Deep Travel-guide är med den första dagen i Kasese för att installera dig i huset och för att tillsammans med Simon visa runt i Kasese och Nyakasonyo. Under projektets gång besöker vi dig en gång i veckan och det går bra att ringa under hela din tid i Uganda. Där är dock din ugandiske Deep Travel-guiden Simon som är den du vänder dig till i första hand, om du behöver hjälp med något eller på annat sätt behöver råd och tips. Simon får betalt för att vara din guide, de andra inblandade lever sina liv som vanligt och hur mycket/ lite ni har med varandra att göra beror på personkemi, tid och slump. Vi regisserar inga människor utan tror på ett äkta utbyte med positiv utgång för alla.

Detta ingår:

 • Lagad mat och boende i eget hus med enkel standard i Kasese
 • Transport från flygplatsen i Entebbe till projektet i Kasese och tillbaka (är du redan i Uganda kan vi stryka denna transport för att få ett reducerat pris)
 • Daglig transport till och från projektet och ditt boende.
 • Svensk Deep Travel-guide samt ugandisk Deep Travel-guide och rådgivare.
 • Personligt möte i Sverige där vi går igenom packlistor, saker som är bra att veta o.s.v
 • Donation på 5000 SEK till projektet du kommer att arbeta med.

Du betalar själv din flygresa samt försäkringar.

Från 15 000 SEK/person Boka här

Om priset: Priset är beräknat på enkelt (men tryggt) boende, lokal mat och transport med lokala färdmedel. Detta går naturligtvis att variera i oändlighet utifrån vad du vill ha. Det vi tar ut som donation går oavkortat till projektet, material, lokala anställningar eller dylikt. Där kan du naturligtvis lägga till men inte dra ifrån pengar. Summan är den minsta rimliga summan för ett bra projekt för både byn och dig.

Det fungerar att åka som en mindre grupp, med familjen eller själv. Priset går ner något om ni är fler då transport och boendekostnader blir lägre. Ovan pris är räknat per person om ni är 1-3 personer. Du är ledig på helgerna och får då möjlighet att göra utflykter i omgivningarna om du vill. Kasese där du kommer att bo ligger precis vid ekvatorn och nationalparken Queen Elizabeth National Park. Om du vill förlänga resan för att se mer av Uganda och/eller jobba mer med projektet går det alldeles utmärkt. Deep Travel kan erbjuda många utflykter, upplevelser och safariturer om så önskas.

Ändringar i resan: Vill du lägga till utflykter, safari, ändra boende o.s.v. går det jättebra men då påverkas också slutpriset på resan. Att bara förlänga boendet i Kasese, d.v.s. skapa mer tid för projektet är något vi rekommenderar. Tid att bara vara, uppleva vardagen och fundera på vad en är med om är inte helt fel i ett land så komplext som Uganda. Kostnaden för boendet i Kasese kommer att öka minimalt om du vill förlänga med en vecka eller två.

Mer om projektet

Boende och mat: Du bor i ett litet hus i centrala Kasese, på cirka tio minuters avstånd med motorcykeltaxi från byn Nyakasonyo där du kommer arbeta med projektet. Standarden på huset är ”ugandisk”, högre än i byarna men som de allra flesta stadsbor lever. Detta innebär att du har kallvattensdusch och utetoalett. Lunch och middag (lokal mat, mycket vegetariskt) lagas av en kvinna från byn. Lunch äter du hemma i huset eller äter på plats på projektet, båda funkar utmärkt. Kvinnan kan även städa och tvätta åt dig mot en extra kostnad som du betalar direkt till henne. Känns det helt fel kan du naturligtvis hoppa över det men det är en viktig extrainkomst för henne och hushållsarbetet i Uganda är mer tidskrävande än i Sverige, det kan vara skönt med lite stöd. Vill du att ni hjälps åt går det bra, hon kan garanterat en massa som är svårt för dig att veta. Hon kan också handla om du ger henne inköpslista och pengar.

Om Kasese: Kasese är en liten dammig stad och det finns några barer men inget stort utbud av nöjen. Klimatet är hårt och för människorna som bor i bergen är det extra svårt, torka och översvämningar gör det svårt att odla, utbildningsnivån är låg och det är ett evigt släpande upp och ner för bergen med varor, vatten och ved. Ändå finns en värme och glädje bland människorna som är svår att sätta ord på. Det är en otrolig känsla att vara där och jobba med dessa människor som har så lite men ger så mycket. Vi har en hel del att lära och förhoppningsvis en del att bidra med också.

Förberedelser: För att kunna få behållning av denna volontärresa krävs en del förberedelser på hemmaplan. Tänk igenom vad du vill och varför och kommunicera med oss på Deep Travel. Vi sätter ihop en plan innan du kommer och förankrar denna med den ugandiske Deep Travel-guiden och de andra berörda. Du kommer även få ha kontakt med Simon innan, allt för att projektet ska bli så lyckat som möjligt både för dig och för dem.

Om Deep Travel-guiden Simon och organisationen ”Sponsor light”: Simon Luhandia är en man som kämpar hårt för att hans och de andra bybornas barn ska växa upp i en lite lättare värld än sina föräldrar. Han är den första i sin by Nyakasonyo som pluggat på universitetet. Det tack vare att han blev vän med två svenskar och sedan fick hjälp med skolavgifter från Sverige. Han träffade dem av en slump i Kasese då han var liten och jobbade ihop skolpengar genom att köra cykeltaxi. Nu är han vuxen och driver projekt för att få barn att gå i skolan, jobbar med malariaprevention, odlar, bygger på sitt hus, kör taxi, säljer telefonkort och guidar turister i de vackra Rwenzoribergen där han bor med sin familj. Med mångabäckarsmåprincipen får han livet att gå runt trots mycket fattiga omständigheter.

I samma by, Nyakasonyo, där du kommer jobba med Aktivitetshuset Zigge House driver Simon tillsammans med Moa Ulander på Deep Travel organisationen Sponsor Light. Sponsor Light syftar till samla ihop pengar till att få barn ifrån byn att gå i skolan. För närvarande är 40 barn med i projektet och 32 av dem går redan i skolan och får lunch varje dag. Du kan läsa mer om SponsorLight på deras hemsida (klicka här) och i Facebook-gruppen ”Sponsor Light”.