Varför Uganda?

Turistland nummer ett

Idi Amin. Bergsgorillor. Winston Churchill som kallade det ”Afrikas pärla”. Det är antagligen vad de flesta från vår del av världen tänker på när man säger ”Uganda”.

Naturen och djurlivet är ju helt klart en orsak att besöka landet. Det är dramatiskt. Röd jord, otrolig grönska, böljande kullar, vattenfall och floder. Gorillor, schimpanser, elefanter och kattdjur, ett rikt fågelliv är lockande. Det är verkligen ett fantastiskt turistland. Människorna är varma och välkomnande och de flesta pratar engelska, vilket gör det väldigt lätt att ta sig runt och lära känna folk. Det finns något att se och uppleva i varje gathörn.

Uganda valdes som nummer ett på guideboksföretaget Lonley Planets tio-i-topp-resmål 2012, med ungefär samma förklaring; det är så vackert, det har ett otroligt djurliv, människorna är fantastiska och det är ett av de säkraste länderna i Östafrika.

 

Kontraster

Det är också de många kontrasterna som gör Uganda så väl värt en resa dit. Särskilt en ”djupresa” där man lär känna några människor och sedvänjor. Det är väldigt fattigt men otroligt rikt på glädje och värme. Människor är nyfikna på oss och vår kultur och delar gärna med sig av sin egen.

KampalaKidDet är hissnande vacker natur och fantastiska miljöer och så finns det kåkstäder, hus hopplockade av plåtbitar, sopor på gatorna, hundar och tvättstreck mitt i allt.

Det finns lyxiga hotell, lodger med swimmingpool och små hyddor med halmtak och jordgolv.

Du kan träffa unga människor som pluggar på universitetet, twittrar på sina smartphones, går på klubb på helgen samtidigt som de bor hos sin mormor i byn utan vatten inomhus, med jordgolv, höns och grisar som går in och ut i husen.

Vårt råd är att låta kontrasterna prägla även din resa, unna dig några dagar med swimmingpool, varmvatten och god mat men åk också ut till någon by, bo lite enklare, prata med människor som aldrig varit i stan eller sett en spoltoalett. Gå på klubb eller fin restaurang men nästa dag, testa ett ”hål i väggen” och drick en öl på en minimal bar där lokalbefolkningen hänger. Kontraster ger perspektiv som ger viktiga insikter om världen och en själv och dessutom är fruktansvärt roliga att uppleva.