Miljö & värdegrund

Här är några saker vi funderar på och hur vi löser dem just nu. Ett etiskt arbete måste ständigt förändras och vara öppet för nya kunskaper, nya dilemman och nya förutsättningar att göra rätt.

Deep Travel – Ett icke vinstdrivande företag

Deep Travel är ett företag som drivs ungefär på samma sätt som människorna bakom det lever sina liv. Schysst. Visst vill vi, som alla företag, tjäna pengar och utvecklas. Det är ju förutsättningen för företagets existens. Men inte på bekostnad av den goda nattsömnen, vare sig vår egen eller andra människors. Deep Travel kommer aldrig någonsin att ta ut vinst. All eventuell vinst går till att utveckla företaget eller till verksamheter i Uganda.

Miljö

Att en tär på miljön genom att flyga till Uganda är lite svårt att komma ifrån. Väl på plats i landet möts en av ett för oss i Sverige ovanligt förhållningssätt till miljön. Å ena sidan pågår miljövidrigheter vi lämnat bakom oss för decennier sedan (brända bildäck, batterier i dasstunnan, göra upp eld med en plastpåse.) Å andra sidan lever en ekologiskt på ett sätt som vi inte är i närheten av på vår sida om jorden (allt återanvänds, ingen slänger mat, få kör bil eller använder engångsprodukter, all mat är närproducerad och ofta vegetarisk.) Så kanske kan en klimatkompensera genom att leva så ugandiskt som möjligt. Det är ju dessutom en behållning i sig, det är roligt och lärorikt. Vi rekommender starkt att du “klimatkompenserar” din flygresa. Till exempel på www.tricorona.com eller annan dylik sida och gör det i samband med ditt flygbiljettköp.

FirewoodWoman

Människor

ManochFlickaMed våra mått mätt är standarden väldigt låg för de flesta ugandier. Våra pengar, oavsett om en reser som budgetturist, med lite tjockare plånbok eller driver ett företag och stannar länge i landet, ger oss en särskild position och ett ansvar. Så här tänker Deep Travel: Folk är fattiga. Alla historier är sanna, en skulle kunna ge bort tusentals kronor varje dag och ingen skulle få ”oförtjänta pengar”, alla behöver. I längden tror vi på att hjälpa människor att försörja sig själva, det vill säga vi vill inte donera pengar utan erbjuda en möjlighet att tjäna dem. Aktiviteterna vi erbjuder på plats i Uganda drivs helt och hållet av ugandier och alla pengar du betalar för aktiviteter går till dem.

Vi tjänar våra pengar på fakturan ni får i Sverige, inget mer. Vi jobbar bara med folk vi litar på och som vi tror kan ge dig som turist en upplevelse du tycker är värd att betala för. För detta ska personen i fråga få bra betalt. Vi prutar och diskuterar priser åt våra gäster men stannar vid en nivå som är rimlig för båda parter. Deep Travel ser inte den stora triumfen i att ha fått en förälder med fem skolavgifter att betala att gå med på en fem kronor billigare taxiresa. Privat dricksar vi flitigt och sponsrar barn med skolavgifter när möjlighet finns.

Du som kund

Ssesse_Mzungu_strandDeep Travel siktar på 100% nöjda kunder. Vårt sätt att göra resor på är personligt och på djupet. Vi är inte intresserade av att pracka på dig vårt sätt att resa utan kommer att försöka hitta det som gör just din resa rätt för dig. Märker vi att du vill ha något vi inte kan erbjuda kommer vi att säga det. Vi lurar inte på dig någonting. Du betalar för vårt knowhow, våra kontakter och vår förmåga att sätta ihop resor men resan är din. Vill du ligga och titta på moln i tre veckor eller göra aktiviteter varenda dag så försöker vi fixa det. Vi tjänar ingenting på dina val i Uganda utan bistår med ärliga råd om du önskar det. Du ska känna det som att du möter en bekant från Sverige när vi ses i Uganda, en bekant som kan göra din resa mer intressant på en gång.