Gorillas on a shoestring

En tolvdagarsresa med stora djurupplevelser till ett lågt pris. Det här är en resa där du möter bergsgorillor, schimpanser, ”the big five” och en magnifik natur med många spännande djurarter utan att det kostar en förmögenhet. Dessutom får du se Uganda, träffa människor som bor och arbetar i landet och höra deras livshistorier samt se hur de lever.

För att kunna åka på denna resa krävs minst tre månaders framförhållning då vi behöver ansöka om tillstånd för att se gorillorna i god tid. Detta ordnar Deep Travel naturligtvis åt dig. Det fungerar att åka som en mindre grupp, med familjen eller själv. Priset går ned något om ni är fler då transport och boendekostnader blir lägre. Nedan pris är beräknat per person om ni är 1-3 resenärer.

I denna resa ingår:

  • Allt utom flygresa, försäkringar, måltider, alkohol, personlig shopping
  • Eventuellt uppgradering av boende (görs med fördel innan resan).
  • Det ingår 2-dagars safari, 1 dags bergsgorillatracking, halvdags schimpanstracking, boende, svensk och ugandisk guide, transport, utflykter och planering innan och under resan. Se programmet nedan för mer detaljer.

Från 28 000 SEK/person. Boka här

Om Priset: Parkavgifter och tillstånd går det inte att sänka priset på, de är höga för att pengarna används till att vårda och skydda de känsliga djurarterna. Det pratas om att UWA, Uganda Wildlife Authoroty är den minst korrupta statliga myndigheten i Uganda, pengarna verkar verkligen hamna där de ska. Däremot satsar vi i denna resa på enkelt (men tryggt) boende, lokal mat och transport med lokala färdmedel och kan på så sätt erbjuda en resa som innehåller de stora upplevelserna till ett billigare pris.

Ändringar i resan: Vill du förlänga din resa, lägga till, ta bort eller byta ut utflykter eller boenden går det alldeles utmärkt men det kommer att påverka slutpriset på resan. Att bara förlänga boendet i Fort Portal, d.v.s. skapa mer luft mellan aktiviteterna är något vi rekommenderar. Tid att bara vara, uppleva vardagen och fundera på vad en är med om är inte helt fel i ett land så annorlunda från Sverige. Kostnaden för boendet i Fort Portal kommer att öka minimalt om du vill förlänga med en vecka.

Att skräddarsy sin egen resa går alltid utmärkt hos Deep Travel. Du kan plocka delar av denna resa eller någon av de andra, komma med egna förslag eller  låta oss utforma din resa efter dina önskemål.

Program:

Dag 1, Ankomst Entebbe

 

Deep Travel hämtar på flygplatsen, tar dig till ett enkelt hotell mitt i den lilla staden Entebbe som kallas Ugandas Riviera, omgiven av Viktoriasjön på alla sidor. Promenad i stan, grillad gatumat och kanske en kall öl står på programmet denna första dag. Kommer du med ett tidigt flyg kan du även bada i Viktoriasjön.
Dag 2, Kampala-sightseeing, vidare mot Fort Portal Efter frukost beger vi oss mot Kampala med Matatu, minibuss. Efter en sightseeing med bil och till fots kommer du ha en bra bild av staden. Vi äter lunch med utsikt över den ständigt fullpackade taxiparken och letar sedan reda på bussen mot Fort Portal. Det tar några timmar, är en vacker bussfärd genom landet. I Mubende stannar vi för matpaus. Väl framme i Fort Portal inkvarteras du i ett litet hus i förorten Rwengoma, cirka tio minuters promenad in till stan. Du har kallvattensdusch och toalett inne men annars är standarden ”ugandisk”, som de allra flesta lever i stan. Möjlighet att laga egen mat finns. Deep Travel-personal finns i närheten, kan visa var du kan handla, tipsa om restauranger, barer osv. Det kommer att spara dig mycket tid!
Dag 3, Fort Portal På morgonen finns möjlighet att gå på marknaden med en lokal guide. Hen kan visa hur man prutar, ge dig en ungefärlig prisbild och du kan köpa fantastisk frukt och grönsaker och annat du kan vilja ha i huset. Vill du tar du en tur på stan också men Fort Portal är litet och ”snällt”, du kan absolut utforska stan själv om du vill.
Dag 4, Safari Tidig morgon, när det ännu är mörkt, blir du hämtad vid huset och färden går österut, mot Queen Elisabeth National Park. Ni når parken samtidigt med solens första strålar och har goda möjligheter att se de morgonpigga djuren, bufflar, antiloper, vårtsvin, lejon, elefanter. Efter lunch i parken (ingår) fortsätter safarin med en båttur. Krokodiler och flodhästar i massor, ett oerhört rikt fågelliv och elefanter och vattenbufflar som tagit sig ner för att dricka väntar er på Kazinga-kanalen mellan Lake Albert och Lake George. Sedan fortsätter ni mot Ishaha och spanar trädklättrande lejon i skymningen. Du äter middag och bor på ett hotell i Ishasha.
Dag 5, Safari Efter en tidig frukost fortsätter färden mot Bwindi. Även i dessa tidiga morgontimmar har ni en god chans att se lejonen. Lunch äter ni på vägen upp i bergen. I Bwindi bor du på en safarilodge med en fantastisk utsikt över den täta skogen där det vimlar av fåglar, apor och andra spännande djur. Det finns möjlighet till promenad i både skogen och byn men spar på krafterna, morgondagen kan bli krävande. Enklare middag serveras på safarilodgen.
Dag 6, Bergsgorillor! Gorillatracking! Efter frukost blir du utkörd till den plats spårarna finner lämplig. De har varit igång flera timmar och kommer att hjälpa er försöka få syn på de skygga gorillorna. Utrustningen den här dagen kan bli avgörande, det är kämpigt men klart värt det säger alla som provat. Ni kommer att få med er matpaket så lunchen intas i skogen när tillfälle ges. Det går inte att planera varje minut då det är vilda, skygga djur och vill ni se dem får ni anpassa er efter deras nycker. Väl tillbaka kopplar ni av på safarilodgen och njuter av vad ni just varit med om. Enklare middag serveras, det finns även matställen i byn.
Dag 7, Återresa, Kasese Tillbaka genom de olika parkerna. I Kasese inkvarteras du på White House Hotel.
Dag 8, Kasese och Rwenzoribergen Till frukosten på White House kommer Simon, vår gode vän och guide från bergen i Kasese. Tillsammans med honom gör ni upp en dagsplan, han vill gärna visa sitt hem i bergen. Där finns även flera skolor som är med i det svenska projektet ”Sponsor Light”. Det finns en marknad med vackra afrikanska tyger, en fiskeby och varma källor, en kyrka på toppen av ett berg.  Simon känner till omgivningarna i de vackra Rwenzoribergen som ingen annan. Lunch äter du med svindlande utsikt bland många barn i Simons by, Nyakasonyo. Sedan Matatu (minibuss) tillbaka till Fort Portal.
Dag 9, Brunch, cykeltur, skolbesök, swimmingpool och kanske party..? Brunch på restaurang Dutchess, god mat, gott kaffe och WiFi. Sedan cyklar vi genom Fort Portal, stannar där du vill, kanske vill du shoppa souvenirer, se den botaniska trädgården, kolla någon marknad. Vi hälsar på hos en familj i utkanten av stan och får oss något drickbart samtidigt som du får se hur de lever och bor. Efter det fortsätter vi till Racca Ponds, där man kan bada, basta, ta det lugnt. På helgerna är det fullt av unga ugandier och barnfamiljer, en vardag kan en vara nästan ensam där.  På kvällen kan det kanske passa att gå ut och dansa. Fort Portals nattliv är intressant och bör upplevas.
Dag 10, Bundibugyo Kanske den vackraste vägen i Afrika slingrar sig genom bergen mellan Fort Portal och Bundibugyo, en liten stad nära gränsen till Kongo. Vi åker dit med Matatu och spenderar dagen där. De odlar mycket kakao och vanilj, vi besöker en odlare, äter bbq på det lustiga stället ”Facebook Beach” och försöker vara tillbaka i solnedgången så att vi får se den makalösa vyn just där serpentinvägen börjar och en liten utkiksplats är placerad. Någon möter oss på utkiksplatsen med en picknickkorg och bil för sista biten tillbaka till Fort Portal.
Dag 11, Schimpanser, packning och återresa till Kampala/Entebbe På förmiddagen; äventyr i form av schimpanstracking i Kibale Forest. Med erfarna guider letar ni upp våra kära släktingar. Skogen är full av fåglar och spännande smådjur, växter och träd. Din guide har stor kunskap om dem alla. Har ni tur kan ni även få syn på skogselefanter som har sitt gångstråk just där schimpanserna håller till. Efter lunch packar du och gör dig redo för bussfärden, denna gång mot Kampala. Vid ankomst på kvällen byter vi till Matatu och åker till Entebbe. Boende på Entebbe Backpackers.
Dag 12, hemfärd Åker du hem med ett sent flyg kan vi rekommendera flera mindre utflykter i och runt Entebbe. Botaniska trädgården är väl värd ett besök t ex.