Fakta om Uganda

Republic of Uganda

Uganda är en republik med ca 40 miljoner invånare. Yoweri Museveni har varit statschef sedan 1979. Huvudstaden heter Kampala. Landet är till ytan hälften så stort som Sverige.

Uganda ligger i Östafrika och har ingen kust. Landet gränsar till Kongo-Kinshasa i väster, Sydsudan i norr, Kenya i öster, Tanzania i söder och Rwanda i sydväst. Gränsen till Kenya och Tanzania går delvis genom Viktoriasjön som är världens tredje största sjö och upplevs som ett hav när man tillbringar tid på stranden.

Uganda blev brittiskt 1888 och självständigt 1962. Stamspråken lever kvar vilket gör att Uganda har över 30 olika språk, Engelska är det officiella språket och de allra flesta talar det.

Religionsfriheten garanteras i grundlagen och respekteras även i praktiken. Religionen har en viktig plats i det ugandiska samhällslivet och en stor andel av befolkningen går i kyrkan. De flesta är kristna, men också islam och traditionella afrikanska religioner utövas.

Uganda har väldigt bördig jord och många sjöar och floder. Uganda är känt för sina stora nationalparker och att de försvarar djurlivet genom stora reservat.

Namnet Uganda kommer från kungariket Buganda, som ligger i den södra delen av landet och inkluderar huvudstaden Kampala.

Klimat och säsong

Uganda har ett tropiskt klimat, men eftersom landet ligger på hög höjd över havet så är temperaturerna lägre än i andra länder kring ekvatorn. Medeltemperaturen ligger runt 20–25 grader året om. Landet får i allmänhet gott om regn, även om det har drabbats av torka flera gånger under senare år.

Södra Uganda har två regnperioder: april–maj och oktober–november. Deep Travel åker alla månader på året och regnperioderna förstör inte din resa, det är sällan ihållande regn hela dagar, mera skurar varvat med solsken. Det är otroligt att se hur snabbt det grönskar och växer under regnperioderna. Vissa små vägar kan bli svåra att ta sig fram på under regnen.

Rewenzoribergen har snö på de högsta topparna året om.

Naturtillgångar och ekonomi

Ugandas största naturtillgång är den bördiga jorden. Men olja och naturgas har hittats i västra delen av landet vilket väntas ge stora inkomster under flera decennier. Landet har också stora kopparfyndigheter och det finns även guld, tenn, kobolt, järnmalm, fosfat, kalksten och silikatsand för glastillverkning. De flesta av dessa fyndigheter är inte närmare utforskade och ingen känner till hur stora de är.

Uganda är ett fattigt land. De senaste 25 åren har landet uppvisat en hög tillväxt, men den har skett från en väldigt låg nivå.

De oljefynd som gjorts i västra Uganda väntas ge ytterligare fart till landets ekonomi, men produktionen lär inte komma igång förrän tidigast 2017. Den ekonomiska utvecklingen hämmas dock av en rad problem, som utbredd korruption och bristande infrastruktur till följd av nästan hundra års kolonialstyre och koloniala strukturer som fortfarande lever kvar.

De allra flesta ugandier bedriver jordbruk, boskapsskötsel eller fiske för egen konsumtion. Bara en minoritet av invånarna har en formell anställning.